Много хора предпочитат да не мислят кога ще дойде моментът на

...
Много хора предпочитат да не мислят кога ще дойде моментът на
Коментари Харесай

Смъртта идва по график. Учените знаят деня и часа, когато е най-вероятно да умрете

Много хора избират да не мислят по кое време ще дойде моментът на нашата гибел, до момента в който други, в противен случай, изпитват мъчително любознание. Тази тематика обаче тревожи и откривателите: науката разкри няколко ясни модела в кои дни и кога хората са склонни да умират.

Изследванията демонстрират, че някои от дните в годината са най-смъртоносни, както и избрани дни от седмицата и даже моменти, когато хората са склонни да изоставен този свят. Изследванията демонстрират, че част от тази статистика се дължи на фактори като свръхдози и принуждение с оръжие, само че „ другите скокове “ са доста по-трудни за пояснение от учените, пише Daily Mail.

По кое време на деня е евентуално да умрете?

Учените имат вяра, че нашият биологичен часовник освен въздейства върху глада и сънливостта, само че също по този начин евентуално въздейства по кое време ще умрем. Проучване на Харвардското здравно учебно заведение е извършено още през 2012 година и тогава учените откриват, че хората на Земята най-често умират в 11 часа сутринта.

Според водещия създател на проучването, професор Клифърд Салер, съвсем всички физиологични процеси при индивида зависят от циркадните ритми, т.е. протичат почти едновременно. Изследователите считат, че гибелта също има собствен личен циркаден темп: хората нормално умират в утринните часове, като междинното време на гибелта е към 11 сутринта.

Проучването на Saper включва 1200 здрави хора на възраст 65 години. Резултатите от изследването демонстрират, че хората с избран генотип имат разнообразни модели на сън и друго време на гибел. Например, хората с генотип GG (гуанин-гуанин) са склонни да заспят към час по-късно и да умрат към 18:00, а не в 11:00 сутринта, когато множеството хора умират.

В резултат на това учените стигнаха до извода, че съществува ген, който може да предскаже времето от деня, когато ще умрем.

В кой ден от годината е евентуално да умрете?

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), студените зимни месеци в действителност са по-опасни – през това време умират повече хора, в сравнение с по всяко време друго време. Например януари и декември се считат за най-смъртоносните месеци в годината, само че изследване на професор Дейвид Филипс разпознава един ден, който се смята за най-смъртоносния в годината.

Проучването проучва 57 милиона смъртни акта сред 1979 и 2004 г. В резултат на това учените стигнаха до извода, че най-застрашаващият живота ден в годината е Нова година. Любопитно е, че повода за тази тъжна статистика напълно не се крие в празненства, консумация на алкохол или пътни произшествия. Авторите на проучването означават, че този модел се среща при всяка естествена причина за гибел, само че не и при външни аргументи. Учените обаче не са съумели да схванат за какво това се случва.

Според президента на доброволеца на Американската кардиологична асоциация доктор Доналд Лойд-Джоунс, тази тъжна статистика може да се дължи на обстоятелството, че рутинността ни е нарушена и празниците в действителност са извънредно „ натоварени дни “.

В кой ден от седмицата е евентуално да умрете?

Друго изследване, което проучва 39 милиона смъртни случая сред 1999 и 2004 година, откри, че има един най-смъртоносен ден от седмицата: събота. Учените проучиха данните и откриха дребен, само че забележителен скок в смъртните случаи през този ден.

Изследователите означават, че има разумно пояснение за това: пикът на смъртните случаи от свръхдози опиати, автомобилни произшествия и огнестрелни оръжия се случва в събота. Между другото, друго изследване от 2018 година откри, че е по-вероятно да умрете, в случай че сте признати в болница през уикенда. Например, изследването демонстрира, че измежду пациентите със сърдечен арест 25,2 % са оживели през делничните дни, а 21,9 % са оживели през уикендите и делничните вечери.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР